设为首页 |  加入收藏 欢迎访问必威体育官网网页版
重要声明:
“必威体育官网网页版 ”推送文章除实在无法确认,我们均会注明作者及来源。部分文章或图片推送时未能与原作者取得联系,若涉及版权问题,烦请原作者联系我们,将会在36小时内删除处理,特别感谢,也特别欢迎您的投稿。
滚动新闻:
首页 > 高考 > 真题 > 正文
2012大纲全国卷高考英语答案(I卷)
2013-05-12 17:50:58   来源:必威体育官网网页版    

  第二部 分英语知识运用 (共两节.满分45分)

  第一节 单项填空 (共15小题,每小题1分,满分15分)

  从A、B、C、D四个选项中.选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

  例:We last night ,but we went to the concert instead

  A. must have studied B. might study

  C. should have studied D. would study

  答案是:C

  21.---Which one of these do you want?

  --- . Either will do .

  A. I don't mind B. I'm sure

  C. No problem D. Go ahead

  22. Sarah looked at finished painting with satisfaction.

  A.不填;a B. a; the C. the; 不填 D. the; a

  【答案】C

  【解析】第一空特指“已经画完的画”;第二空考查介词短语with satisfaction意为:满意地,作状语。此处satisfaction为抽象名词,在此短语中不用冠词。句意:Sarah满意地看着那幅已画完的画。

  【考点定位】考查冠词用法。

  23. "Life is like walking in the snow", Granny used to say, "because every step ”

  A. has shown B. is showing

  C. shows D. showed

  25. I don't believe we've met before, I must say you do look familiar.

  A. therefore B. although

  C. since D. unless

  【答案】B

  【解析】句意:尽管我一定说你确实看起来熟悉,但我相信我们以前没见过面。根据句意只有although符合题意。

  【考点定位】考查状语从句的连接词。

  26. The result is not very important to us, but if we do win, then so much _______.

  A. the best B. best

  C. better D. the better

  【答案】D

  【解析】此处so much修饰名词,所以用the better的形式。句意:这结果对我们来说不很重要,但如果我们真的赢了,那就太好了。[来源:学科网]

  【考点定位】考查形容词、副词的比较等级的用法。

  27. Mary is really good at taking notes in class. She can almost every word her teacher says.

  A. put out B. put down

  C. put away D. put together

  28. The party will be held in the garden, weather .

  A. permitting B. to permit

  C. permitted D. permit

  29. This restaurant wasn't that other restaurant we went to.

  A. half as good as B. as half good as

  C. as good as half D. good as half as

  【答案】A

  【解析】在as…as…句型中,倍数放在第一个as的前面,故A正确。句意:这家饭店不及我们去过另一家的一半好。

  【考点定位】考查形容词同等比较句型。

  30. I use a clock to wake me up because at six o'clock each morning the train comes by my house.

  A. couldn't B. mustn't

  C. shouldn't D. needn't[来源:学§科§网]

  31. Larry asks Bill and Peter to go on a picnic with him, but of them wants to, because they have work to do.

  A. either B. any[来源:学§科§网Z§X§X§K]

  C. neither D. none

  【答案】C

  【解析】根据句意可知,Bill和Peter两个人,所以其否定形式用neither。句意:Larry请求Bill和Peter一起和他去野餐,但他们两个都不想去,因为他们要工作。

  【考点定位】考查代词的用法。

  32. Film has a much shorter history, especially when_ such art forms as music and painting.

  A. having compared to B. comparing to

  C. compare to D. compared to

  33. I had been working on math for the whole afternoon and the numbers before my eyes.

  A. swim B. swum

  C. swam D. had swum

  34. You have to move out of the way the truck cannot get past y ou.

  A. so B. or

  C. and D. but

  【答案】B

  【解析】此处or表示“否则”。句意:你必须躲开,否则卡车过不去。

  【考点定位 】考查并列连词。

  35. If she doesn't want to go, nothing you can say will her.

  A. persuade B. promise

  C. invite D. support

  【答案】A

  【解析】此处persuade说服:promise许诺;invite 邀请; support支持。句意:如果她不想去,你说什么都不能说服她。

  【考点定位】考查动词词义辨析。

  第二节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

  阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项A、B、 C和D中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

  Body language is the quiet, secret and most powerful language of all! It speaks 36 than words. According to specialists, our bodies send out more 37 than we realize. In fact, non-verbal communication(非言语交际) takes up about 50% of what we really 38 , And body language is particularly 39 when we attempt to communicate across cultures(文化). Indeed, what is called body language is so 40 a part of us that it's actually often unnoticed. And misunderstandings occur as a result of it. 41 , different societies treat the 42 between people differently. Northern Europeans usually do not like having 43 contact(接触)

  even with friends, certainly not with 44 . People from Latin American countries, 45 , touch each other quite a lot. Therefore, it's possible that in 46 , it may look like a Latino is 47 a Norwegian all over the room. The Latino, trying to express friendship, will keep moving 48 . The Norwegian, very probably seeing this as pushiness, will keep 49 - which the Latino will in return regard as 50 _.

  Clearly, a great deal is g oing on when people 51 . And only a part of it is in the words themselves. And when parties are from 52 cultures, there's a strong possibility of 53 . But whatever the situation, the best 54 is to obey the Golden Rule: treat others as you would like to be 55 _.

  【考点定位】考查名词词义辨析及语境理解。

  38. A. hope B. receive C. discover D. mean

  【答案】D

  【解析】实际上,非语言交际占据了约50%我们真正想表达的意思。此处hope希望;receive 接收;discover发现;mean表达意思。

  【考点定位】考查动词词义辨析及语境理解。

  39. A. immediate B. misleading C. important D. difficult

  40. A. well B. far C. much D. long

  【答案】C

  【解析】身势语是被我们事实上常常忽视的很大的一部分。

  【考点定位】考查形容词的用法。

  41. A. For example B. Thus C. However D. In short

  【答案】A

  【解析】文章以拉丁美洲人和挪威人为例,说明不同的社会群体对待距离的态度是不同的。

  【考点定位】考查副词词义。

  42. A. trade B. distance C. connections D. greetings

  43. A. eye B. verbal C. bodily D. telephone

  【答案】C

  【解析】北欧人通常不喜欢身体的接触,即使是朋友,当然更不用说陌生人。此处eye 眼睛,眼神;verbal 言辞的; bodily身体的;telephone电话。

  【考点定位】考查语境理解。

  44. A. strangers B. relatives C. neighbours D. enemies

  【答案】A

  【解析】北欧人通常不喜欢身体的接触,即使是朋友,当然更不用说陌生人。此处strangers陌生人;relatives亲戚;neighbours邻居;enemies敌人。

  【考点定位】考查名词词义。

  45. A. in other words B. on the other hand C. in a similar way D. by all means

  【答案】B

  【解析】此处on the other hand意为:然而,在另一方面。然而,拉丁美洲国家的人们相互接触的就很多。

  【考点定位】考查插入语的含义及语境理解。

  46. A. trouble B. conversation C. silence D. experiment

  【答案】B

  【解析】在对话过程中,拉丁人跟在挪威人满屋子转是可能的。此处trouble 麻烦;conversation对话; silence 沉默;experiment实验。

  【考点定位】考查名词词义辨析。

  50. A. weakness B. carelessness C. friendliness D. coldness

  【答案】D

  【解析】拉丁人反过来认为他们很冷淡。此处weakness虚弱; carelessness粗心;friendliness 友谊;coldness冷淡。

  【考点定位】考查名词词义。

  51. A. talk B. travel C. laugh D. think

  【答案】A

  【解析】很显然,当人们谈话时,许多东西都在进行。

  【考点定位】考查动词词义辨析。

  52. A. di fferent B. European C. Latino D. rich

  【答案】A

  【解析】当我们的伙伴来自于不同的文化背景时,误解的可能性就会很大。

  【考点定位】考查形容词词义。

  第三部分阅读理解(共20 小题,每小题2分,满分40分)

  阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A , B, C和D)中,选出最佳选项.并在答且卡

  上将该项涂黑。

  A

  Honey(蜂蜜)from the African forest is not only a kind of natural sugar, it is also delicious. Most people, and many animals, like eating it. However, the only way for them to get that honey is to find a wild bees' nest(巢)and take the honey from it. Often, these nests are high up in trees, and it is difficult to find them. In parts of Africa, though, people and animals looking for honey have a strange and unexpected helper一a little bird called a honey guide.

  The honey guide does not actually like honey, but it does like the wax (蜂蜡) in the beehives (蜂房). The little bird cannot reach this wax, which is deep inside the bees’ nest. So, when it finds a suitable nest, it looks for someone to help it . The honey guide gives a loud cry that attracts the attention of both passing animals and people. Once it has their attention, it flies through the forest, waiting from time to time for the curious animal or people as it leads them to the nest. When they

  finally arrive at the nest, the follower reaches in to get at the delicious honey as the bird patiently waits and watches. Some of the honey, and the wax, always falls to the ground, and this is when the honey guide takes its share.

  Scientists do not know why the honey guide likes eating the wax, but it is very determined in its efforts to get it. The birds seem to be able to smell wax from a long distance away. They will quickly arrive whenever a beekeeper is taking honey from his beehives, and will even enter churches when beeswax candles are being lit.

  【文章大意】

  本文是一篇说明文。文章介绍了Honey-Lover's Helper独特的掠食方式,帮助人和动物找到蜂蜜,待到他们吃掉蜂蜜后,它再吃蜂蜡。科学家们对此也感到迷惑不解。

  56. Why is it difficult to find a wild bees' nest?

  A. It's small in size.

  B. It's hidden in trees.

  C. It's covered with wax.

  D. It's hard to recognize.

  【答案】B

  【解析】根据文章第一段“Often, these nests are high up in trees, and it is difficult to find them.”可知B正确。

  【考点定位】考查细节理解。

  蜡感兴趣,当然他们获得蜂蜡的方式也更加特别。

  【考点定位】考查判断推理。

  59. What can be the best title for the text?

  A. Wild Bees

  C. Beekeeping in Africa

  B. Wax and Honey

  D. Honey-Lover's Helper

  【答案】D

  【解析】文章通篇都在叙述有关Honey-Lover's Helper的事情,第一段通过叙述引出Honey-Lover's Helper中心词;第二段叙述Honey-Lover's Helper获取蜂蜡是过程;第三段科学家们对Honey-Lover's Helper的感到迷惑。

  【考点定位】考查文章的标题总结。

  B

  About twenty of us had been fortunate enough to receive invitations to a film-studio( 影棚)to take part in a crowd-scene. Although our "act" would last only for a short time, we could s ee quite a number of interesting things.

  We all stood at the far end of the studio as workmen prepared the scene, setting up trees at the edge of a winding path. Very soon, bright lights were turned on and the big movie-camera was

  wheeled into position. The director shouted something to the camera operator and then went to speak to the two famous actors nearby. Since it was hot in the studio, it came as a surprise to us to see one of the actors put on a heavy overcoat and start walking along the path. A big fan began blowing tiny white feathers down on him, and soon the trees were covered in "snow". Two more fans were turned on, and a "strong wind" blew through the trees. The picture looked so real that it made us feel cold.

  The next scene was a complete contrast (对比). The way it was filmed was quite unusual. Pictures in front taken on an island in the Pacific were shown on a glass screen (幕). An actor and actress stood of the scene so that they looked as if they were at the water’s edge on an island. By a simple trick like this, palm trees, sandy beaches, and blue, clear skies had been brought into the studio!

  Since it was our turn next, we were left wondering what scene would be prepared for us. For a fu ll three minutes in our lives we would be experiencing the excitement of being film "stars"!

  【文章大意】

  本文是一篇记叙文。文章讲述了作者作为一次群众演员的经历。

  60. Who is the author?

  A. A cameraman.

  B. A film director.

  C. A crowd-scene actor.

  D. A workman for scene setting.

  【答案】C

  【解析】根据文章中的第一段“About twenty of us had been fortunate enough to receive invitations to a film-studio(影棚)to take part in a crowd-scene. Although our "act" would last only for a short time, we could see quite a number of interesting things.”可知C正确。

  【考点定位】考查细节理解。

  62. What would happen in the "three minutes" mentioned in the last paragraph?

  A. A new scene would be filmed.

  B. More stars would act in the film.

  C. The author would leave the studio.

  D. The next scene would be prepared.

  【答案】A

  【解析】根据文章中的“For a full three minutes in our lives we would be experiencing the ex citement of being film "stars"!”可知A正确。

  【考点定位】考查判断推理。

  C

  Last night I was driving from Harrisburg to Lewisburg,distance of about eighty miles. It was late. Several times I got stuck behind a slow-moving truck on a narrow road with a solid white line on my left, and I became increasingly impatient.

  At one point along an open road, I came to a crossing with a traffic light. I was alone on the road by now, but as I drove near the light, it turned red and I made a stop. I looked left, right and behind me. Nothing. Not a car, no suggestion of car lamps, but there I sat, waiting for the light to change, the only human being for at least a mile in any direction.

  I started wondering why I refused to run the light I was not afraid of being caught, because there was clearly no policeman around, and there certainly would have been no danger in going through it.

  Much later that night, the question of why I'd stopped for that light came back to me. I think I

  stopped because it's part of a contract(契约)we all have with each other. It's not only the law, but it is an agreement we have, and we trust each other to honor it: we don't go through red lights.

  63. Why did the author get impatient while driving?

  A. He was lonely on the road.

  B. He was slowed down by a truck.

  C. He got tired of driving too long.

  D. He came across too many traffic lights.

  心。

  【考点定位】考查细节理解。

  64. What was the author's immediate action when the traffic light turned red?

  A. Stopping still.

  B. Driving through it.

  C. Looking around for other cars.

  D. Checking out for traffic police.

  【答案】A

  【解析】根据文章中的第二段“I was alone on the road by now, but as I drove near the light, it turned red and I made a stop.”可知:当我接近交通灯时,红灯亮了,我停了下来。故选A。

  【考点定位】考查细节理解。

  65. The event made the author strongly believe that __________.

  A. traffic rules may be unnecessary[来源:Zxxk.Com]

  B. doubting others is human nature

  C. patience is important to drivers

  D. a society needs mutual trust

  66. Why was the author proud of himself?

  A. He kept his promise.

  B. He held back his anger.

  C. He followed his inclination.

  D. He made a right decision.

  D

  Grown-ups are often surprised by how well they remember something they learned as children but have never practiced ever since. A man who has not had a chance to go swimming for years can still swim as well as ever when he gets back in the water. He can get on a bicycle after many years and still ride away. He can play catch and hit a ball as well as his son. A mother who has not thought about the words for years can teach her daughter the poem that begins "Twinkle, twinkle, little star" or remember the story of Cinderella or Goldilocks and the Three Bears.

  One explanation is the law of overlearning, which can be stated as follows: Once we have learned something, additional learning trials(尝试) increase the length of time we will remember it.

  In childhood we usually continue to practice such skills as swimming, bicycle riding, and playing baseball long after we have learned them. We continue to listen to and remind ourselves of words such as "Twinkle, twinkle, little star" and childhood tales such as Cinderella and Goldilocks. We not only learn but overlearn.

  The multiplication tables(乘法口诀表) are an exception to the general rule that we forget rather quickly the things that we learn in school, because they are another of the things we overlearn in childhood.

  The law of overlearning explains why cramming(突击学习)for an examination, though it may result in a passing grade, is not a satisfactory way to learn a college course. By cramming, a student may learn the subject well enough to get by on the examination, but he is likely soon to forget almost everything he learned. A little overlearning, on the other hand, is really necessary for one's future development.

  68.The author explains the law of overlearning by_ ________.

  A. presenting research findings

  B. setting down general rules

  C. making a comparison

  D. using examples

  【答案】D

  【解析】根据文章的内容可知:作者采用了举例子的说明方法。比如:practice such skills as swimming, bicycle riding, and playing baseball long after we have learned them. 和The multiplication tables(乘法口诀表) are another of the things we overlearn in childhood.

  【考点定位】考查判断推理。

  69. According to the author, being able to use multiplication tables is_______.

  A. a result of overlearning

  B. a special case of cramming

  C. a skill to deal with math problems

  D. a basic step towards advanced studies

  70. What does the word "they" in Paragraph 4 refer to?

  A. Commonly accepted rules.

  B. The multiplication tables.

  C. Things easily forgotten.

  D. School subjects.

  【答案】B

  【解析】此处考查的是代词指代的问题。根据文意可知,they指的是“乘法口诀表”。此题较易。

  【考点定位】考查猜测词义。

  71. What is the author's opinion on cramming?

  A. It leads to failure in college exams.

  B. It's helpful only in a limited way.

  C. It's possible to result in poor memory.

  D. It increases students' learning interest.

  E

  Are you looking for some new and exciting places to take your kids (孩子) to? Try some of these

  places:

  l Visit art museums. They offer a variety of activities to excite your kids' interest. Many offer

  workshops for making land-made pieces, traveling exhibits, book signings by children's

  favorite writer, and even musical performances and other arts

  l Head to a natural history museum. This is where kids can discover the past from dinosaur(恐龙) models to rock collections and pictures of stars in the sky. Also, ask what kind of workshops and educational programs are prepared for kids and any special events that are com ing up.

  l Go to a Youtheater. Look for one in your area offering plays for child a nd family visitors. Pre-show play shops are conducted by area artists and educators where kids can discover the secret about performing arts. Puppet(木偶)making and stage make-up are just a couple of the special offerings you might find.

  l Try hands-on science. Visit one of the many hands-on science museums around the country. These science play-lands are great fun for kids and grown-ups alike. They'll keep your child mentally and physically active the whole day through while pushing buttons, experimenting, and building. When everyone is tired, enjoy a fun family science show, commonly found in these museums.

  72. If a child is interested in the universe, he probably will visit .

  A. a Youtheater

  B. an art museum

  C. a natural history museum

  D. a hands-on science museum

  【答案】C

  【解析】如果孩子对宇宙感兴趣,那你就得带孩子去“自然历史博物馆”。宇宙的内容是自然历史博物馆的一部分。根据“This is where kids can discover the past from dinosaur(恐龙) models to rock collections and pictures of stars in the sky.”可知C正确。

  【考点定位】考查判断推理。

  73. What can kids do at a Youtheater?

  A. Look at rock collections.

  B. See dinosaur models.

  C. Watch puppet making.

  D. Give performances.

  74. What does "hands-on science" mean in the last paragraph?

  A. Science games designed by kids.

  B. Learning science by doing things.

  C. A show of kids' science work.

  D. Reading science books.

  75. Where does this text probably come from?

  A. A science textbook.

  B. A tourist map.

  C. A museum guide.

  D. A news report.

  【答案】C

  【解析】根据文章的第一句话“Are you looking for some new and exciting places to take your kids (孩子) to? Try some of these places:”和四个全是博物馆内容可知,这是一则博物馆广告介绍,所以这取材于博物馆导游图。

  【考点定位】考查判断推理。

  绝密*启用前

  2012年普通高等学校招生全国统一考试

  英语

  第II卷

  注意事项:

  1.答题前,考生先在答题卡上用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将自己的姓名、准考证号填写清楚,然后贴好条形码。请认真核准条形码上的准考证号、姓名和科目.

  2.第II卷共2页,请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,在试题卷上作答无效

  四部 分写作(共两节,满分35分)

  第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分l0分)

  (注意:在试题卷上作答无效)

  此题要求改正所给短文中的错误。对标有题号的每一行作出判断:如无错误,在该行右边横线上画一个勾(√);如有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正:

  此行多一个词:把多余的词用斜线(\)划掉,在该行右边横线上写出该词,并也用斜

  线划掉。

  此行缺一个词:在缺词处加一个漏字符号( ),在该行右边横线上写出该加的词。

  此行错一个词:在错的词下划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。

  注意:原行没有错的不要改。

  Every one of us can make a great efforts to 76.________

  cut off the use of energy in our country. To begin with, all 77.________

  of us can start reducing to the use of oil by driving only 78.________

  when we have a real need. That won't be easy, I know, 79.________

  but we have to start anywhere. What's more, we can go to 80_____________________

  work by bike once and twice a week, and we can also buy 81_____________________

  smaller cars that burn less oil. Other way is to watch our 82_____________________

  everyday use of water and electric at home. For example, 83_____________________

  how many times have you walked out of a room and leave the 84_____________________

  lights or television when no one else was there? 85_____________________

  78.【答案】把to删掉

  【解析】此处reduce是及物动词,所以to是多余的。

  【考点定位】考查介词的用法。

  79.【答案】正确

  【解析】经检查无错误。

  【考点定位】考查正确句。

  80.【答案】anywhere---somewhere

  【解析】考查语意理解。根据语境:我们应该从某处开始。

  【考点定位】考查语意错误。

  81.【答案】and—or

  【解析】考查语意错误,once or twice意为:一两次。

  【考点定位】考查并列连词。

  82.【答案】Other---Another

  【解析】文章只谈到了两种方法,所以另一种用another。

  【考点定位】考查代词的用法。

  83.【答案】electric—electricity

  【解析】作介词of的宾语,应用名词形式electricity。

  【考点定位】考查词的正确形式。

  第二节 书面表达(满分25分)(注意:在试题卷上作答无效)

  假定你是李华,从互联网((the Internet)上得知一个国际中学生组织将在新加坡

  (Singapore)举办夏令营, 欢迎各国学生参加。请写一封电子邮件申请参加。

  内容主要包括:

  1.自我介绍(包括英语能力);

  2.参加意图(介绍中国、了解其他国家);

  3.希望获准。

  注意:

  1.数100左右;

  2.可以适当增加细节,以使行文连贯;

  3.邮件开头和结尾已为你写好。

  **************************************************************************

  Dear Sir or Madam,

  __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  Regards,

  Li Hua

  【参考范文】

  望获准。2. 时态:以一般现在时为主;3. 人称:第一人称;4. 注意恰当使用一些连词,使文章自然、流畅。5. 适当使用一些高级句型和词汇以提高作文档次。

  【考点定位】考查提纲类写作。z

相关热词搜索:高考 真题 2012年真题 全国卷真题
相关评论
联系我们 | 版权声明 | 我要链接 | 教育之声简介 | 法律顾问 | 广告服务 |
Copyright © betway斗牛 All Rights Reserved.
投稿邮箱:必威体育3.0 | 必威体育最新版本下载 | 总机: 010-88687877 | 传真: 010-88682677
本网站所刊登的必威体育官网网页版 各种新闻、信息和各种专题专栏资料,均为必威体育官网网页版 版权所有,未经协议授权,禁止下载使用。
Baidu
map